Prajitura cu crema de zahar ars si nuca

E week-end, deci mergem la un gratar la prieteni, dar ce papam dulce? Asa ma intrebam inainte sa-mi vina ideea cu aceasta prajiturica si cu rulada de cascaval pe care o gasiti alaturi de alte aperitive.
Asa ca am trecut la treaba si am facut mai intai crema de zahar ars. Eu am folosit o tava de yena dreptunghiulara, dar se poate face si in forma de tort.

Crema de zahar ars:
7 oua
700 ml lapte
1 cana cu zahar
1 lingurita faina
Separat se ard 150 g zahar, se rastoarna in tava de yena si se lasa la racit. Se adauga apoi compozitia preparata din oua, zahar, faina si  laptele rece (toate amestecate impreuna) si  se coace. In acest timp am facut blatul de pandispan.
4 oua
150 g faina
150 g zahar
3 linguri cu ulei
praf de copt optional
Se freaca albusurile spuma, se adauga zaharul si se continua sa se bata cu mixerul ca la compozitia de bezea. Se freaca galbenusurile cu ulei si se adauga in compozitia  de albusuri. La final se adauga faina amestecata cu praful de copt.
Acesta compozitie se toarna in tava cu  crema de zahar ars si se coace pana cand si pandispanul e gata. Se lasa totul la racit si se trece la prepararea siropului si a cremei.
Eu am facut un sirop de zahar ars pe care l-am explicat in alte retete si o crema de cacao cu nuca.
Am intors prajitura (crema de zahar ars sa fie deasupra), am taiat-o si am insiropat bine blatul. Peste blat se pune crema, apoi un strat de nuci care au fost prajite. Urmeaza crema de zahar ars si deasupra am ornat cu frisca batuta cu zahar vanilat si putina cacao si nuca prajita.
O prajitura super!! Merita facuta cu o ocazie speciala in forma de tort. Eu am mai facut-o de sarbatori.


Rulada de cascaval cu branza

Am facut cateva aperitive pentru o ocazie speciala pe care prefer sa nu o dezvalui, dar voi explica reteta de rulada din cascaval. E un aperitiv aspectuos si foarte repede de preparat.
Se rade cascavalul se adauga putin piper si unt. Se amesteca bine si se intinde pe o folie de celofan. Se pune crema de branza, pe care o puteti pregati cu masline, cu verdeata si ceapa, cu ardei, sau depinde de imaginatia fiecareia. Eu am frecat branza cu putin unt si am adaugat masline, (desi voiam gogosar ca arata mai bine dar pentru ca nu aveam am zis ca merge si cu masline). Am mai tocat putina sunca si am umplut rulada de cascaval, am rulat cu ajutorul foliei si am lasat-o la frigider sa se intareasca putin. Apoi se poate taia foarte usor.
E un aperitiv care permite diverse umpluturi si este foarte apreciat de musafiri.
Am mai facut oua umplute si chiftelute din piept de pui.



Ce gatim azi? - Meniu II

Ce sa mai gatesc?? A, stiu!!
1 ciorba de perisoare acrita cu bors
2 sarmale cu varza dulce
3 pui la cuptor cu cartofi
si ca desert salam de biscuiti


Ce gatim azi - Meniu I

Am inceput cu aceasta intrebare pentru ca sunt convinsa ca multe femei si-o pun atunci cand trebuie sa gateasca. Si cum e week-end si cum vremea rece de toamna ne tine mai mult in casa, parca si mancam mai mult, deci trebuie sa gatim. Asa ca meniul meu suna cam asa:
Primul fel nelipsita ciorba
ciorba taraneasca de vacuta


La felul doi se poate alege tocanita cu cartofi si carne de vaca sau pilaf cu ostropel de pui
Pentru aparitiv putina salata de boeuf
Desert prajitura cu cacao, nuca si gem de caise.



Rulada cu crema de vanilie si piersici


Ma tot gandeam ce desert sa fac sa fie bun si sa nu imi dea prea multa bataie de cap. Prima idee a fost un blat de pandispan, insiropat si crema deasupra. Asa ca pornind de la ideea cu pandispanul, am facut blatul cam gros pentru ca am folosit o tava mai mica. Dupa care cat timp s-a copt blatul, m-am gandit ca arata mai bine o rulada. Si a iesit o rulada delicioasa.
Blat:
4 oua
1 cana de zahar
1 cana faina
1 praf de copt
4 linguri de ulei
Se bat albusurile spuma, se adauga zaharul apoi se adauga galbenusurile frecate cu ulei si la final faina cu praful de copt. Se coace in tava cu hartie de copt unsa cu unt sau ulei.
Crema:
3 oua numai galbenusurile
1 lingura mare cu faina
1 cana cu lapte
1 plic de gelatina
6 linguri cu zahar
1cutie frisca (mica 250ml) Hulala
Se pune pe aburi compzitia din oua, zahar, faina, lapte, gelatina si se amesteca pana se ingroase usor. Eu am pus direct gelatina in compozitie fara sa o mai dizolv separat. Cand aceasta crema devine un sos gros se lasa la racit si separat se bate frisca cu zahar vanilat. Se amesteca cu crema si se da putin la rece. Atentie sa nu se intareasca prea tare.
Se raceste blatul de rulada, se umple cu crema si fiecare dupa imaginatie poate adauga ce fructe doreste. Eu aveam un compot de piersici asa ca l-am folosit si a dat o savoare deosebita prajiturii. Am rulat in folie foarte bine rulada si am lasat-o la frigider pana s-a intarit crema. Apoi am ornat prajitura cu frisca si piersici si am "degustat " cateva portii.





Minipizza

Aveti musafiri si vreti sa serviti ca aperitiv minipizza? Exista doua variante:
Primul si cel mai simplu e sa cumparati aluat de la Bella pentru pizza. Sau puteti sa il preparati voi astfel:
2 cuburi de drojdie proaspata
1 cana lapte caldut 
1 lingurita de zahar
jumatate lingurita cu sare
5-6 linguri cu ulei de masline
faina cat sa obtineti un aluat elastic bun de intins
Nu se lasa la crescut. Se trece direct la prepararea pizzei. Se unge aluatul cu suc de rosii mai gros si se adauga sunca, masline, cascaval, ciuperci etc. Se ruleaza, se taie si se coc in tava cu spatii mari intre ele, pentru ca vor creste destul de mult in cuptor.
Si prima varianta cu aluatul cumparat e destul de buna si mult mai comoda.