Mucenici moldovenesti

Anul asta am avut destul de putin timp la dispozitie pentru a pregati mucenicii asa ca am recurs la metoda fara crestere deci fara maiaua obisnuita si mi-au iesit cei mai buni mucenici. Cel putin toti cei care au mancat colegi, prieteni au zis ca sunt deliciosi.
Si acum reteta:
3 oua
1kg de faina
1 cana cu lapte
jumatate de cana cu ulei
50 g unt
2 plicuri Dr Oetker de praf  Garant pentru aluaturi dospite
250 g zahar
zahar vanilat
nuca, miere coaja si zeama de la o lamaie pentru sirop
Am pus faina si praful Garant intr-un vas mai mare si am adaugat laptele caldut in care am topit zaharul si am inceput sa framant. Am adaugat apoi galbenusurile  si albusurile spuma dupa care am continuat sa adaug treptat uleiul si el caldut impreuna cu untul topit si am tot framantat. Se mai adauga putina sare si mirodenii. Nu am lasat deloc la crescut dar pana am pregatit tava cu mecenici pentru copt acestia au crescut vazand cu ochii. La prima tava am cam luat plasa ca nu am lasat suficient spatiu intre ei si au crescut prea mult.
Dupa ce i-am terminat am pregatit siropul din zahar lamaie (zeama si coaja) si putin rom. I-am trecut prin sirop apoi i-am uns cu miere si presarat cu nuca. Chiar au fost cei mai buni mucenici.

Placinta cu branza dulce

Am tot repetat aceasta placita in ultima vreme cu diferite ocazii, chiar daca am avut musafiri sau am fost la masa la prieteni am facut placinta si de fiecare data mi s-a spus ca e atat de buna incat e mereu insuficienta sa se sature.
Reteta e simpla si foarte rapida.
1 pachet de foi de placinta din comert
1 pachet de branza dulce nu conteza cat de grasa este
5 oua
1 iaurt de 250g sau echivalentul cantitatii de sana
2 zahar vanilat
1 cana cu zahar
stafide si rom
Se aseaza o parte din foi intr-o tava unsa bine cu ulei si se aseaza alternativ compozitia cu branaza apoi iar foi pana rezulta ultimul strat de foi. Se unge bine deasupra cu ulei si se pune tava la cuptorul bine incins. Rezulta o placinta foarte gustoasa eu nu prea am apucat sa pozez intreaga tava.



Ciorba de burta

















Imi place ciorba dar nu cea de burta si totusi o pregatesc (destul de rar) pentru sotul meu caruia ii place foarte mult. El a zis ca e grozava si asta e suficient pentru mine.
Am luat o punga de burta prefiarta si dupa ce am pregatit o delicioasa supa de vaca am adaugat bucatelele de burta prefiarta apoi galbenusurile cu smantana si am lasat otetul sa fie adaugat dupa gustul sotului.

Prajitura Negresa

Negresa e o prajitura destul de usor de pregatit si se poate servi doar cu glazura deasupra sau daca vreti sa fie mai spectaculoasa se poate pune deasupra frisca sau crema. Eu am presarat niste fulgi de ciocolata si a fost foarte buna.
300 g zahar
1 pachet unt
2 linguri cu cacao
jumatate cana cu lapte
4 oua
200 g faina
1 praf de copt
nuci, stafide optional
Se pune pe foc mic untul impreuna cu zahar, lapte si cacao. Cand fierbe se ia de pe foc si se lasa la racit. Eu am adaugat in aceasta compozitie o ciocolata cu lapte. Am oprit cam 15 linguri din acesta compozitie pentru glazura iar in restul am adaugat galbenusurile, faina amestecata cu praf de copt si albusurile batute spuma. Dupa ce am copt prajitura am adaugat deasupra glazura si fulgii de ciocolata.