Ardei iuti la otet

Se spala ardeii, se aseaza in borcane in care se mai adauga hrean, boabe de mustar si de piper apoi se toarna amestecul de otet fierbinte:
1 litru de apa
jumatate litru otet
sare si zahar


Gogosari umpluti cu varza rosie

Nu prea am ce comenta la aceasta reteta.
Otetul se pregateste ca la gogosari sau ca la salata de legume. Se umplu gogosarii cu varza rosie (eu am pus si morcov ras amestecat cu varza), se pun gogosarii in borcane, iar printre ei adaugam morcovi, hrean, boabe de struguri, boabe de piper, boabe de mustar si frunze de telina. Eu am sarit partea cu frunzele, ca am uitat sa cumpar. Se adauga lichidul firbinte peste gogosari si se capseaza.

Salata de legume pentru iarna

Aceasta salata o fac de foarte multi ani. E o reteta foarte apreciata de toti cei care au facut-o. Se poate servi cu maioneza de mustar sau putina maioneza din ou sau simpla. Este o buna garnitura la fripturi. De fapt merge la orice.
Legume:
gogosari
varza rosie
telina
morcov
ardei kapia rosu
ardei gras verde
ceapa
Cantitatile de legume (tocate) trebuie sa fie aproximativ egale.

Lichidul se pregateste din
2 litri de apa
1 litru de otet
3 linguri mari cu sare
1 cana zahar
putin conservant pentru siguranta (optional), eu nu am pus mereu pentru ca am uitat si s-a pastrat foarte bine
Toate se fierb in clocot pana se topeste sarea si zaharul.
Zarzavatul se amesteca si se adauga in oala cu lichid. Se lasa pana da in clocot, se scoate cu strecuratoarea si asa fierbinte se preseaza  legumele in borcane scurgand zeama. Se preseaza cat mai mult zarzavat eliminand astfel lichidul. Se strang bine borcanele si se intorc cu capacul in jos. Eu pentru siguranta pun borcanele cu capacul in jos intr-o cratita cu apa clocotita pentru maxim 5 minute. Apoi incerc sa mai strang capacul daca e nevoie. Si gata salata pentru iarna.


Salata de varza rosie

Am zis ca daca am facut in fiecare iarna salata de varza rosie, sa nu-mi pierd obiceiul nici anul asta. Si m-am apucat de treaba.
1 litru apa
jumatate litru de otet
2 linguri mari cu sare de muraturi
4 linguri cu zahar
2 linguri cu miere
putin conservant
Varza se taie se presara cu foarte putina sare si se freaca pana se inmoaie putin. Se indeasa in borcane, se preseaza foarte bine sa nu ramana goluri de aer si se adauga lichidul fierbinte. Se strang bine capacele si se intorc borcanele cu capacul in jos se lasa acoperite pana se racesc si se depoziteaza pentru iarna.


Prajitura cu ciocolata


Acest week-end il petrecem cu prietenii, asa ca pe langa binecunoscutul gratar trebuie sa servim ceva dulce. Iar mie imi revine sarcina de a aduce desertul, asa ca m-am conformat si uite ce am facut. A fost foarte laudata si nu va mai spun cat de repede a dispatut de pe masa, noroc ca am apucat sa fac pozele inainte.
Hai sa explic putin reteta:
blat:
5 oua
200 g zahar
200 g faina
1 praf  de copt
jumatate ciocolata
4 linguri mari cu Nesquik
4-5 linguri cu ulei
3 linguri cu apa
Se separa galbenusurile de albus si albusurile se bat spuma, apoi se adauga zaharul si se continua sa se mixeze ca la bezea, iar galbenusurile se freaca cu ulei ca la maioneza. Se topeste pe foc ciocolata cu apa si se adauga praful de Nesquik apoi se lasa la racit. In compozitia de albus se adauga maioneza din galbenusuri, faina amestecata cu praful de copt si pasta de ciocolata.
Se imbraca cu hartie de copt tava, se unge cu unt si se coace. Timpul depinde de cuptorul fiecaruia.
Crema:
1 plic cu praf de crema cu gust de rom de la Dr. Oetker
50 g unt
jumatate ciocolata
1 cana cu lapte
1 lingura cu crema Nutela (optional)
Se amesteca praful de crema cu lapte si se mixeaza bine. Separat se topeste ciocolata in unt si putin lapte se raceste si se adauga peste crema cu lapte. Se lasa putin in frigider cat se raceste prajitura
Sirop:
400 ml apa
4 linguri cu zahar
1 plic de ciocolata
2 fiole cu esenta de rom
Se fierbe apa cu zahar se adauga praful de ciocolata se raceste putin si se adauga romul
Prajitura se taie in 2 sau 3 se insiropeaza cu siropul racit si se adauga crema. Deasupra eu am pus un strat de frisca si am ras ciocolata, dar depinde de imaginatia fiecaruia. Puteti pune glazura de ciocolata si nuci. Asa mi-am propus eu pentru data viitoare




Cornulete aperitiv cu sunca

2 cuburi de drojdie proaspata
1 cana cu lapte
1 lingurita zahar sau miere
5 linguri cu ulei de masline
sare
faina cat sa obtineti un aluat elastic cam 250-300g
1 galbenus pentru uns cornuletele
sunca si cascaval pentru umplut
Este un aperitiv foarte gustos si ca sa fie si aspectuos trebuie sa aveti sunca feliata foarte subtire. La fel si cascavalul. Eu nu le-am cumparat feliate si asta mi-a dat batai de cap la rulare, asa ca nu au iesit ele prea frumoase, dar va asigur ca au iesit foarte gustoase.

Se dizolva drojdia in laptele caldut, se adauga zaharul si toata compozitia se toarna peste faina. Se mai adauga ulei, sare si se framanta bine. Se intinde aluatul si se taie in triunghiuri pentru cornulete. Peste fiecare triunghi se aseaza o feliuta de sunca si una de cascaval. Se ruleaza cornuletul, se aseaza in tava de copt si se ung cu galbenus de ou.

Gogosari in otet

Aceasta reteta o folosec de multi ani, asa ca din obisnuinta am inceput sa stiu gustul si nu mai dau importanta cantitatilor. O prepar mai mult din ochi si dupa gust, dar pentru cei interesati o sa explic cantitatile cam pentru 5 kg de gogosari.
Gogosarii se taie jumatati sau mai mici dupa preferita, se curata si se spala. Intr-o cratita cam de 3 kg se pune urmatoarea compozitie:
2 kg otet (eu folosesc otetul de Topoloveni)
2 cani de zahar
3 linguri de sare pentru muraturi
4-5 linguri mari cu miere 
daca nu aveti miere puneti ceva mai mult zahar
si pentru siguranta un varf de cutit de conservant de la dr. Oetker (eu pun cam la toate conservele si stau linistita indiferent de temperatura in care le tin)
Intre timp se pregatesc borcanele, in care se pun radacini de hrean, foi de dafin, boabe de piper, usturoi si boabe de mustar.
Cand compozitia da in clocot se adauga o parte din gogosari (atat cat incap lejer in cratita). Se lasa cateva minute sa clocoteasca, se scot si se pun asa fierbinti in borcanul gata pregatit, apoi  se inchide usor capacul sa stea fierbinti. Astfel gogosarii se vor inmuia, ceea ce ne va permite sa-i presam bine in borcan. Se poate combina cu conopida sau nu. Conopida nu se trece prin otetul clocotit se pune direct in borcan.
Se repeta procedura cu gogosarii pana se termina. Dupa fiecare strat de gogosari mai adaugam hrean si cateva boabe de mustar si piper. La final se adauga otetul fierbinte, se pun deasupra frunze de telina si se inchide bine borcanul. Daca capacele sunt bune a doua zi nu le mai puteti desface datorita compozitiei dulce si fierbinte care face priza cu garnitura.

Castraveti in otet


Gata, am terminat de pus si castravetii!! Spun asa pentru ca reteta e simpla, dar pana sa inchid definitiv borcanele dureaza trei zile. Dar merita, mereu am fost laudata pentru castravetii mei.
Si acum reteta:
4 kg apa
4-5 linguri de sare
400 ml otet
2 cani cu zahar
un varf de cutit de conservant de la Dr. Oetker si putina miere daca aveti (3-4 linguri)
Acest conservant se pune in compozitie la final.
In borcan punem marar uscat,ceapa, hrean, piper, boabe de mustar si asezam castravetii. Fierbem compozitia fara sa adaugam conservantul si o turnam fierbinte peste castraveti. Acoperim borcanele si le lasam pana a doua zi. Vom repeta iar procedura de a da in clocot compozitia, o lasam putin sa se mai raceasca si o adaugam calda (nu clocotita) peste castraveti. In a treia zi repetam procedura, dar adaugam si conservantul in apa clocotita. Punem compozitia fierbinte peste castraveti si inchidem bine borcanele.
Eu am uitat si am strans bine capacul a doua zi, asa ca am ratat ultima runda sper sa stea bine si daca sunt opariti numai de doua ori (mizez pe conservant)

Savarina

O prajiturica delicioasa pentru familia mea ramane savarina. Chiar daca tot ce e bun ingrasa, am zis ca totusi savarina e o prajitura cu mai putine calorii, avand in vedere ca folosesc frisca vegetala.
Si acum reteta:
Blat:
5 oua
5-6 linguri de pesmet
5-6 linguri de zahar
1 lingura de faina
Sirop:
1 cana de zahar
700 ml apa
2 fiole de esenta rom
Mai e nevoie de 1 cutie mica de frisca Hulala si 1 sau 2 plicuri da zahar vanilat
Din aceasta compozitie ies 10 savarine destul de mari
Se freaca galbenusurile cu zaharul pana se obtine o crema deschisa la culoare si se adauga treptat pesmetul amestecat cu faina. Separat se bat albusurile cu putina sare si se amesteca in compozitia de pesmet. Toata aceasta compozitie se va pune in formele de savarina care au fost unse cu putin unt si tapetate cu pesmet. Eu am copt savarinele in tava de muffins pentru ca formele speciale sunt mai greu de spalat.
Intre timp am preparat siropul.
Se arde zaharul ca la crema de zahar ars si se stinge cu apa. Dupa ce s-a racit putin se adauga esenta de rom.
Separat se bate frisca  cu  zahar vanilat.
Dupa ce s-au racit, (eu nu am prea avut rabdare) se pun savarinele intr-o tava adanca si se toarna siropul peste ele. E foarte important ca savarinele sa fie foarte bine insiropate. Apoi se taie si se umple cu frisca. Pentru jeleul de deasupra eu am topit putin rahat de culoare rosie in sirop de visine.
Si acum cateva poze poate nu chiar reusite, dar gustul e delicios, credeti-ma!!


Placinta cu branza sarata


Tocmai am facut putina ordine in frigider si cum aveam mai multe feluri de branza care nu se prea manca, am zis sa scap de ea facand repede o placinta. Si chiar repede s-a facut aceasta placinta si a iesit asa cum era pe vremuri acea placinta taraneasca.
Am avut foi cumparate din comert, am uns bine cu unt hartia de copt pe care am pus-o in tava. Am pus cateva foi de placinta si am intercalat cu pasta de branza si bucatele de unt.
Pasta de branza cred ca a fost cam 400g branza
5 oua
1 pahar mare cu sana
putin cascaval ras
Deasupra am pus ultima foaie si am turnat putin din compozitia de branza si cateva bucatele de unt. Am bagat tava la cuptor si a iesit delicioasa
Ia priviti!!


Pasta de ardei si rosii


Asa arata pasta de ardei si rosii, foarte buna pentru ciorbe, tocanite sau sosuri la friptura.
Am dat intr-un clocot rosiile ca sa le pot decoji usor si apoi le-am dat prin robot. Ardeii kapia si cativa gogosari au avut aceeasi soarta, au fost macerati de robot.
Toata cantitatea rezultata, cam 5 kg, am pus-o pe foc si am adaugat 2 liguri de zahar si 4-5 linguri mari de sare pentru muraturi. Am fiert aceasta cantitate cam 30 minute de cand a dat in clocot si apoi asa fierbinte am pus-o in sticle si borcane si deasupra am turnat putin ulei. Am pus la foc o cratita cu apa, am intors sticlele cu capacul in jos si am lasat sa fiarba cam 15 minute de cand a dat in clocot. Le-am lasat acolo pana s-au racit si in balcon cu ele.

Zacusca de vinete



A venit septembrie si chiar daca vremea ne lasa impresia ca e inca vara, trebuie sa ne gandim totusi la iarna. Asa ca azi am inceput preparatele pentru iarna. Am facut zacusca si pasta de rosii cu ardei, foarte buna pentru ciorbe si tocanitele de la iarna cand vom duce dorul acestor legume proaspete. 
Si uite cum arata !
Asa ca am sa detaliez putin
La zacusca am copt 5kg de vinete
5 kg de gogosari + ardei kapia
2 kg ceapa
3 kg rosii din care am facut suc
700 ml ulei
1 lingurita de boia iute (optional)
sare, zahar, piper
 Am copt ardeii si gogosarii, am calit ceapa si apoi intr-o cratita mare am pus toate cantitatile: vinetele pe care le-am dat prin robot pana a rezultat o pasta, la fel si ardeii, ceapa calita in ulei si sucul de rosii. Ca sa nu am batai de cap am bagat cratita in cuptor si am mai amestecat din cand in cand. Am pus apoi sarea, piper etc. Si gata zacusca mea. Asa fierbinte am pus-o in borcane si apoi aceste borcane inapoi intr-o cratita cu apa. Eu pun borcanele cu capacul in jos si le fierb cateva minute. Nu prea tin cont cat, dar cred ca au fiert cam 20 minute, ca am avut altceva de facut intre timp. Am stins focul si le-am lasat acolo pana s-au racit. Acum vor lua drumul in dulap pe balcon pana cand le vom papa.