Gogosari in otet

Aceasta reteta o folosec de multi ani, asa ca din obisnuinta am inceput sa stiu gustul si nu mai dau importanta cantitatilor. O prepar mai mult din ochi si dupa gust, dar pentru cei interesati o sa explic cantitatile cam pentru 5 kg de gogosari.
Gogosarii se taie jumatati sau mai mici dupa preferita, se curata si se spala. Intr-o cratita cam de 3 kg se pune urmatoarea compozitie:
2 kg otet (eu folosesc otetul de Topoloveni)
2 cani de zahar
3 linguri de sare pentru muraturi
4-5 linguri mari cu miere 
daca nu aveti miere puneti ceva mai mult zahar
si pentru siguranta un varf de cutit de conservant de la dr. Oetker (eu pun cam la toate conservele si stau linistita indiferent de temperatura in care le tin)
Intre timp se pregatesc borcanele, in care se pun radacini de hrean, foi de dafin, boabe de piper, usturoi si boabe de mustar.
Cand compozitia da in clocot se adauga o parte din gogosari (atat cat incap lejer in cratita). Se lasa cateva minute sa clocoteasca, se scot si se pun asa fierbinti in borcanul gata pregatit, apoi  se inchide usor capacul sa stea fierbinti. Astfel gogosarii se vor inmuia, ceea ce ne va permite sa-i presam bine in borcan. Se poate combina cu conopida sau nu. Conopida nu se trece prin otetul clocotit se pune direct in borcan.
Se repeta procedura cu gogosarii pana se termina. Dupa fiecare strat de gogosari mai adaugam hrean si cateva boabe de mustar si piper. La final se adauga otetul fierbinte, se pun deasupra frunze de telina si se inchide bine borcanul. Daca capacele sunt bune a doua zi nu le mai puteti desface datorita compozitiei dulce si fierbinte care face priza cu garnitura.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu