Ecler

Reteta mea de eclere.

O reteta destul de rapida, gustoasa si care nu necesita mare pricepere este aceasta reteta de ecler.
Pentru gogosele avem nevoie de:
5 oua
50 g unt
50 ml ulei
200 ml apa eu am pus jumate apa si jumate lapte
400g faina
o lingura zahar si un praf de sare
Se pun intr-un vas pe foc untul, uleiul, apa, zaharul si praful de sare. Se lasa sa dea in clocot, se ia vasul de pe foc si se adauga toata faina deodata. Se amesteca energic pana la omogenizare si se lasa la racit. Cand compozitia a ajuns la temperatura camerei se adauga pe rand ouale amestecand continuu cu mixerul. Intr-o tava captusita cu hartie se aseaza gogoselele cu seringa speciala pentru ornare sau chiar cu o lingura. De preferat sa lasati destul spatiu intre ele pentru ca vor creste la copt. Se vor lasa in cuptor pana cand se rumenesc.


Intre timp, cat gogoselele se racesc, preparam crema. Eu am folosit crema de ciocolata Ole de la Dr.Oetker
1 plic de praf crema Ole
jumatate de cana de lapte
jumatate cana cu smantana pentru frisca
2 linguri cu zahar pudra sau depinde de gust

Se amesteca cu mixerul praful de ciocolata cu laptele rece pana se obtine o crema groasa se adauga smantana de frisca si zaharul pudra. Se mixeaza in continuare pana la obtinerea unei creme fine si consistente. Daca e prea groasa puteti sa mai adaugati lapte. 
Separat se bate frisca cu zahar vanilat apoi se trece la umplerea gogoselelor cu crema si frisca si se pudreaza cu zahar pudra sau se decoreaza cu ciocolata. Eu am ales varianta mai simpla si le-am pudrat.



Tarte aperitiv

Iata o reteta de tarte care sigur va avea succes la o masa festiva.
Dar mai intai o poza ca sa va conving.

Pentru blat sunt necesare:

1 pachet de unt
1 pahar mic cu smantana
1 ou
300 g faina sau atat cat este necesar pentru a obtine un aluat care se poate intinde
o lingurita de sare
Se pune intr-un castron untul, smantana, oul si sarea si se amesteca bine. Se adauga treptat faina pana se obtine un aluat care se poate framanta. Acest aluat pune in frigider si intre timp se pregateste umplutura.

Petru umplutura avem nevoie de:
ceapa
ciuperci
muschi afumat sau orice alt mezel putin afumat
o lingura de smantana
un ou
cascaval ras
Eu am calit o ceapa medie impreuna cu ciupercile si muschiul afumat. Separat am batut oul cu smanta, am adaugat cascavalul ras si putina Vegeta. Compozitia cu ceapa am adaugat-o ulterior peste cea cu ou. Am mai adaugat putin piper si sare.
Se intinde aluatul  (nu prea subtire) si se taie cu un pahar sau se pun in formele de tarta. Formele nu trebuie unse, aluatul are suficienta  grasime incat sa nu se prinda de forme. Deasupra se adauga cate o lingura de umplutura si pun la cuptor.
Va asigur ca e un aperitiv delicios.

.



Amandina

Azi m-am incumetat sa fac prajitura amandina. Imi propusesem de mult sa fac aceasta prajitura care imi place foarte mult dar din teama ca nu va iesi mereu ezitam. Asa ca am zis indiferent ca nu va iesi ca cea de la cofetarie se va manca. Si va asigur ca a iesit ca la cofetarie doar ca trebuia putin mai mult sirop.















Si acum reteta:
Blat:
5 oua
200g zahar
3 linguri apa
4 linguri ulei
200g faina
2 linguri cacao
1 pliculet cu praf de copt

















Crema

1 pachet de crema cu gust de ciocolata si rom de la Dr. Oteker
5 liguri cu zahar pudra
un sfert de pachet cu unt
jumatate cana cu lapte rece
jumatate cana cu smantana pentru frisca (eu am folosit Maestro)

Se amesteca praful de crema cu lapte si smantana de frisca se adauga zaharul si la final untul. Daca crema vi se pare prea groasa puteti sa mai adaugati lapte.Puteti face si o crema clasica cu unt,ou si zahar dar eu avem acel praf de crema in dulap si am ales aceasta varianta
Trecem apoi la preparerea siropului.

400ml apa
8 linguri cu zahar
2 pliculete de ciocolata de la Dr. Oetker
1 fiola cu rom
Punem la fiert  apa cu zahar si cu praful de ciocolata. Dupa ce a dat in clocot cateva minute se lasa la racit si se adauga romul.

Glazura
1plic de glazura de ciocolata de la Dr. Oetker

Dupa ce s-a racit blatul si siropul se va trece la asamblarea prajiturii.
Se taie blatul in 3 se insiropeaza si se umple cu crema. Deasupra se va turna glazura fierbinte.

Prajitura cu visine si ciocolata

O prajitura foarte gustoasa si care nu necesita prea mult efort este aceasta prajitura cu visine. Iar pentru ca un mos de ciocolata ramas de la sarbatori ma incurca in frigider am zis ca nu ar sta rau adaugat in prajitura. Asa ca dupa ce am facut blatul am rupt mosul de ciocolata si l-am adaugat deasupra ca pe visine. Va dati seama ce s-a intamplat: s-a topit in blat si a iesit o prajitura delicioasa.
Si acum reteta:
ca unitate de masura aveti nevoie de o cana normala
4 oua
1cana si jumatate cu zahar
jumatate cana cu ulei
jumatate cana cu lapte
2 cani si jumatate cu faina
1 praf de copt si 1 pachetel de zahar vanilat
300g visine de la congelator

Se bat ouale cu zaharul pana cand catitatea creste, apoi se adauga uleiul si se mixeaza pana la omogenizare.Se adauga apoi laptele, zaharul vanilat si faina amestecata cu praful de copt. Si gata blatul.
Se unge o tava cu ulei si se torna in ea compozitia. Aceasta e destul de groasa ,asa ca se pot adauga visinele, iar eu am adaugat si bucati de ciocolata si am pus prajitura la cuptor. In timpul coacerii bucatile de ciocolata s-au topit in blat si a dat mai multa savoare prajiturii.
Pozele nu sunt prea reusite, dar va asigur ca e delicioasa. Era inca fierbinte cand am degustat cateva bucati





Prajitura care se separa singura

Azi aveam pofta de o prajitura cu crema de vanilie si pentru ca procedura de a face mai intai blatul si apoi crema mi se parea cam complicata, am ales varianta prajiturii care se separa singura. Si uite asa a iesit o prajitura delicioasa pe care fiica si sotul meu au savurat-o rapid.
Si acum reteta:
7 oua
1 litru lapte rece
1 pachet de unt
10 linguri de faina
300g zahar si 2 pliculete de zahar vanilat

Se pun intr-o cratita, la foc mic, untul, zaharul si 5 linguri de lapte. Dupa ce zaharul s-a topit se lasa compozitia sa se raceasca. Se adauga peste aceasta compozitie galbenusurile, faina si se amesteca bine iar apoi se subtiaza cu laptele rece. Separat se bat albusurile spuma, se adauga zaharul vanilat si se toarna peste compozitia cu faina. Toate se amesteca pana la omogenizare si se rastoarna intr-o tava de copt care a fost in prealabil unsa cu unt si tapetata cu faina. Prajitura se lasa la copt 1 ora la foc normal, dar depinde de cuptorul fiecaruia.
Va asigur ca e delicioasa si usor de facut.
Si ca sa va convingeti priviti cateva poze.
Asa arata imediat scoasa din cuptor.
Acum gata decorata.
Gata pentru a fi servita.

Inainte de a se evapora din farfurie.

Prajitura cu fructe

Sarbatorile s-au terminat asa ca am incheiat capitolul prajituri grele. Dar tocmai si-au anuntat vizita niste prietene, asa ca imi trebuia un desert care sa se faca repede, sa fie bun si racoritor. Si pentru ca mai aveam niste fructe (mere, caise din compot) am zis ca o prajitura cu fructe e tocmai buna. Si sa vedeti ce a iesit.
blat:
4 oua
200 g zahar sau 1 cana
150 g faina
1 praf de copt
5-6 mere (depinde de marime)
caise din compot
crema:
1 plic Creme Ole de vanilie
200 g frisca hulala
2 plicuri zahar vanilat
sirop:
4 linguri de zahar
100 ml apa
1 fiola de rom

Intr-o tava unsa cu unt se aseaza bucati de mar si se da tava la cuptor pana se inmoaie putin. Intre timp se bat  albusurile spuma se adauga zaharul si se continua a se mixa ca la bezea. Apoi se adauga galbenusurile, praful de copt amestecat cu faina si 1 plic de zahar vanilat. Dupa ce merele din cuptor au devenit putin coapte se toarna peste ele compozitia de blat care e destul de groasa cat sa suporte si caisele puse deasupra. Se da tava la cuptor pana se coace.
Intre timp am preparat crema, adaugand 1 plic de Ole cu vanilie, 1plic de zahar vanilat si frisca. Toate se mixeaza rezultand o crema destul de groasa.
Siropul este cel clasic, se ard 4 linguri de zahar se sting cu apa si cand e rece se adauga romul.
Intre timp prajitura s-a copt, am fortat putin racirea ei pentru ca eram cam la limita cu timpul si am turnat deasupra siropul.
Cam asa arata in prima faza
Cred ca era buna si fara crema dar pentru ca voiam sa fie mai deosebita am turnat deasupra crema, am ras niste ciocolata neagra si am aruncat in graba cativa banuti de ciocolata alba.
A devenit tare aspectuoasa si a avut un succes nebun.




Medalioane vegetale

Aceste medalioane sunt o excelenta garnitura la friptura de pui. Pentru a prepara medalioanele aveti nevoie de:
2-3 cartofi copti sau fierti
1 capatana de broccoli (mica)
1 fir de praz sau o ceapa medie
100 g cascaval ras
2-3 linguri smantana dulce si 1 lingura de unt

Se fierb cartofii si broccoli, se caleste prazul sau ceapa in unt si se amesteca toate ingredintele. Cartofii pot fi taiati marunt iar broccoli si prazul se pot pasa impreuna. Se adauga apoi cascavalul ras si smantana, putina vegeta si piper. Se unge tava speciala de muffins cu unt se presara cu putin pesmet (se poate si fara pesmet) si se adauga piureul de legume.




Tava se da la cuptor pentru 15 min. sau atat cat sa se rumeneasca putin pe deasupra. 
Sunt foarte bune reci si merg foarte bine ca si garnitura la orice fel carne.



Tort de inghetata

Daca vreti sa va impresionati musafirii va recomand acest tort de inghetata aspectuos si gustos.
Avem nevoie de:
6 oua numai galbenusurile
1 cutie frisca de 500ml (eu am folosit hulala)
1 cana de zahar pudra
jumatate ceasca de lapte
nuca prajita, ciocolata, 2 banane si visine proaspete sau congelate

Se amesteca galbenusurile cu zaharul si laptele si se pun la foc pe aburi pana se topeste zaharul. Se asteapta sa se raceasca compozitia si se trece la combinarea ei. O parte se mixeaza cu visine, o alta cu cacao si bucati de ciocolata, alta cu vanilie si nuca prajita sau alune si alta cu piure de banane. Se adauga in fiecare frisca batuta si impartita cat de cat egal. Vor rezulta astfel cele 4 straturi ale tortului. Vom lua o forma de chec pe care o imbracam in folie si asezam pe rand straturile de inghetata. Dupa ce inghetata a stat o noapte la congelator se scoate din forma cu tot cu celofan si se poate portiona foarte usor.
Arata foarte bine si e minunata. Se pot face si alte combinatii cu diverse fructe daca doriti.
Uite dovada!!



Si inca o poza cu tortul alaturi de pufoasele muffins.

Muffins cu ciocolata

Cele mai delicioase muffins cu banuti de ciocolata alba.
2 cani de zahar
1 pachet de unt
2 linguri de cacao
jumatate cana cu lapte
4 oua
200 g faina
jumatate de ciocolata cu lapte si un praf de copt
banuti de ciocolata alba (se gasesc la borcan in carrefour)

Se pun intr-un vas la foc mic zaharul cu laptele, untul, ciocolata si cacao pana se topesc si dau usor in clocot. Din aceasta compozitie se pastreaza cam 15 linguri cu care se vor glazura prajiturelele la final. Restul de compozitie se raceste si se adauga pe rand cate un galbenus. Se bat albusurile spuma si se adauga in compozitia de cacao, alternand cu faina si praful de copt. Compozitia trebuie sa fie groasa asemanatoare cu cea de chec. Intre timp se pregateste tava speciala de muffins si cosuletele de hartie.
Se pun cateva linguri de compozitie apoi banuti de ciocolata alba iar compozitie si deasupra iar banuti . Aveti grija sa nu umpleti prea mult formele pentru ca vor creste destul la cuptor.
Dupa coacere  fiecare muffin (asa fierbinte) va fi glazurat cu compozitia oprita.
Sunt delicioase, pufoase si aspectuoase.